Nem baj, azért elültetemHatározottan igen.
A "gond" csak annyi, hogy majd az unokáid fogják látni nagy növénynek.
A szakirodalom, azt tanácsolja, hogy a gyökér-talaj magasság legyen állandó.Nagyon megsüllyedt az egyik nagy dobozba kiültetett cycas. Tavasszal még kevésbé volt megsüllyedve, próbáltam kiszedni, de egy ev alatt teljesen begyökeresedett. Optikailag nagyon hülyén néz ki, hogy a föld 15 centivel lejjebb van a dézsában. A növénynek mennyire árt szerintetek, ha kap a törzse 5-8 centi földet? Vagy próbáljam tavasszal kiszedni és feljebb ültetni mégha sérülnek a gyökerei is?
Csinosak.Itt van kb 4-5 centi mulcs a földszin felett.
Alaphelyzetben nem tanácsos a levelek nyírása. Sok mindent kibírnak így, ezt is.Köszönömtetszenek nekem is, meglepően jól bírják a tűző napot.
Szerintem fiatalon sérülhetett a törzse vagy fiatalon volt félarnyékban és amiatt így fejlődött. A másik szép egyenes. Igy nem zavarna, hogy ferde, de télen nehezebb egyenesre összehúzni, hogy beférjen a 60x60-as xps kockájába. Mondjuk idén is lesárgult aztán tavasszal mindkettő kitolta a képen látható leveleket. De télire nem akarom visszavágni, mert akkor tuti hoz a takarás alatt új, nyúlánk, hitvány leveleket.
Viszont mi történik, ha a leveleiket megkurtítom? Elhalnak? A phoenixnek vannak "gyárilag" félig elszaradva kitolt pár levele, ott a maradék csonk szép zöld. A cikasz levelei is életben maradnak, ha a harmadukat levágom? Jobban beférne a takarásba![]()
Az a baj, hogy takarással szenvedek kicsit, mert 125 centi magasak az xps lapok. Ide kb. csak begyömöszölni tudom szegényeket. Ehhez jön, hogy ha süt a nap, sokszor télen felmegy benn náluk 30 fokra a hőmérséklet, este meg 0. Ez annyira nem tetszik nekik, így tavasszal lassan elhalnak a levelek és így is, úgy is jön az új, régiek meg mennek. Decemberben nem akarom teljesen levágni, mert akkor a takarásban kitol valami felnyurgult satnya koszorút. Ha legalább kicsit lehet nyírni, legalább a takarás egyszerűsödne, de eddig nem mertem nyírbálni, nehogy idő előtt elhaljon és jöjjön a satnya levél.Alaphelyzetben nem tanácsos a levelek nyírása. Sok mindent kibírnak így, ezt is.Köszönömtetszenek nekem is, meglepően jól bírják a tűző napot.
Szerintem fiatalon sérülhetett a törzse vagy fiatalon volt félarnyékban és amiatt így fejlődött. A másik szép egyenes. Igy nem zavarna, hogy ferde, de télen nehezebb egyenesre összehúzni, hogy beférjen a 60x60-as xps kockájába. Mondjuk idén is lesárgult aztán tavasszal mindkettő kitolta a képen látható leveleket. De télire nem akarom visszavágni, mert akkor tuti hoz a takarás alatt új, nyúlánk, hitvány leveleket.
Viszont mi történik, ha a leveleiket megkurtítom? Elhalnak? A phoenixnek vannak "gyárilag" félig elszaradva kitolt pár levele, ott a maradék csonk szép zöld. A cikasz levelei is életben maradnak, ha a harmadukat levágom? Jobban beférne a takarásba![]()
Köszönet, a megosztásért!
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég