Vinczezol!
Látszik,hogy agyalok a hozzászólásaidon...
megint felfedeztem bennük valamit.
Milyen az illata? Mit szagoltál rajta a virágot,(neked kisfüge
)vagy a megdörzsölt levelét?
Hasonlít az illata más olyan füge illatára ami nálunk beérik? Vagy egészen egyedi és különleges illat?
Bevallom,hogy még eszembe se jutott zöld fügét szagolni
,amint közelébe kerülök egy fügefának,ezt pótolom.
Megszimatoltam az összes fügefajtám virágát és nem éreztem ezt az édeskésen fűszeres illatot,amit írtál. Az is lehet
,hogy a te fügéd azért illatos,mert fügedarázs kell a beporzásához .(?)
[/quote][/quote]
A hazai fügéknél az önbeporzás értelmezhetetlen, ugyanis a virágok sterilek, nem porzósok, illetve termősök, ezért magot sem hoznak.A termés pantenokarp, tehát megporzás nélkül fejlődik, mint az itthon árusított banánoknál.A képen látható füge valóban lehet egy caprifüge, ami fügedarázs hiányában potyogtatja a meg nem termékenyült serlegvirágzatokat, ám lehet zölden érő füge is, ami az illatot is megmagyarázza. Spanyolországban ettem ilyen kinézetű zöld fügét, éretten nagyon édes, s ugyanakkor szinte teljesen fehér.