Erről, csak ez jut az eszembe:... még kicsi a fa és sokan szeretik a családból.
http://repo.origo.hu/image/content/doma ... mg/n09.jpg
Erről, csak ez jut az eszembe:... még kicsi a fa és sokan szeretik a családból.
Remélem hogy jövőre már majd mindegyik megmutatja a termését. Ugyanis van 3 különböző fajta de csak ezen maradt meg ennyi termés.Egyetértek JaniMesterrel! Ha most, nem terheled a fácskát, akkor nagyobb eséllyel fognak megerősödni az ágacskái és jövőre több termést fog elbírni. Amit, szintén megritkítasz, hogy a következő évben ...
Aztán pár év elmúltával, szép és erős fád lesz, ami már az egész Családot el tudja látni.
Tudom, hogy nehéz. Én is nagy kedvelője Vagyok az istenek eledelének.
Jani!Zoli!
D.kákifa ha nem volt felcímkézve,csak a termés formája, alakja alapján azonosítható,akkor sem 100 %.
Tehát meg kell várni az első termést, három éves korában már kell mutatkoznia gyümölcsnek.
Még az ünnepek előtt gyümölcsfát mentünk vásárolni egy szentesi kertészetbe, és végül egy ajándékba kapott Elaeagnus-x-ebbingei/széleslevelű-ezüstfa tarka levelű változatával tértünk haza amely a sövénybe került , a sógoroméknak is van egy tő az utcán, amint látszik, hogy zöld levelű alanyra van oltva.
Szia Zoli!
Senkit sem szerettem volna becsapni, de ha félreérthető voltam, akkor most kijavítom. Az enyém Elaeagnus angustifolia , vagyis Ezüstfa ezért is írtam a kép alá, hogy ˝libából lett hattyú˝.
Ameddig csak lehet, szeretném metszéssel visszafogni a növekedésben ( vastag törzs/kisebb lomb ), így majd tényleg jobban fog hasonlítani az olajfára. Novembertől februárig jó ha egy-két alkalommal kiugrok a szőlőhegyre, így nem tudnám gondját viselni ( takarás, szellőztetés, vészfűtés ) a télen egy igazi olajfának, nembeszélve arról, hogy ott még áram sincs.
Jani!Zoli!
D.kákifa ha nem volt felcímkézve,csak a termés formája, alakja alapján azonosítható,akkor sem 100 %.
Tehát meg kell várni az első termést, három éves korában már kell mutatkoznia gyümölcsnek.
Köszönöm a választ!
Azért írtam le, hogy kitől származik és milyen néven kaptam, reméltem, hogy más is rendelt/kapott tőle ilyen néven már Datolyaszilva fát Bene Laci bácsitól.
Idén kora tavasszal át ültettem mindkettő fajtát, nem is fejlődtek semmit , igaz annak is örültem, hogy levelet neveltek és nem pusztultak ki egy ilyen száraz-meleg nyár után. Remélhetőleg jövőre megkezdik a növekedésüket.
Egy ismerősömnél( aki tőlünk két utcára lakik) a St@rkltól rendelt datolyaszilva fája idén termett először. Ez szerinted milyen fajta lehet?
Zoli!
A gyümölcs alakja,/formája/,színe után,én kimondottan TIPO-ra tippelek. A többi fajta amiket én ismerek,ha nem is sokban,de egy
kicsit eltérnek a képen látottól.
Erről sem lesz nagy csemegézés. Továbbra is azt mondom hogy lomblevelű dísznövénynek megfelel de a terméséért nem érdemes ültetni a virágzása pedig jelentéktelen. Ráadásul a növény fagytűrése is korlátozott nagyjából -18-20 fok vélemény szerint mindent visz, talajból kihajthat.Egy kis Arbutus helyzetjelentés:
Jani!Jani!Zoli!
D.kákifa ha nem volt felcímkézve,csak a termés formája, alakja alapján azonosítható,akkor sem 100 %.
Tehát meg kell várni az első termést, három éves korában már kell mutatkoznia gyümölcsnek.
Köszönöm a választ!
Azért írtam le, hogy kitől származik és milyen néven kaptam, reméltem, hogy más is rendelt/kapott tőle ilyen néven már Datolyaszilva fát Bene Laci bácsitól.
Idén kora tavasszal át ültettem mindkettő fajtát, nem is fejlődtek semmit , igaz annak is örültem, hogy levelet neveltek és nem pusztultak ki egy ilyen száraz-meleg nyár után. Remélhetőleg jövőre megkezdik a növekedésüket.
Egy ismerősömnél( aki tőlünk két utcára lakik) a St@rkltól rendelt datolyaszilva fája idén termett először. Ez szerinted milyen fajta lehet?
Zoli!
A gyümölcs alakja,/formája/,színe után,én kimondottan TIPO-ra tippelek. A többi fajta amiket én ismerek,ha nem is sokban,de egy
kicsit eltérnek a képen látottól.
DonBis!
Születni tudni kell! ...
az olajfák is kaptak tavaly -12 fokot, szinte meg sem kottyant nekik. Szép termés is volt kb. 1 kiló és egész finom olajbogyó lett belőle. Idén sajnos rákaptak a madarak és majd minden szem meg volt csípve. Az olajfa mögött a golgota teljesen befonta a kőfalat, roppant agresszív, még a borostyánt is elnyomja. -12 foknál néhány szál elfagyott de a fő szálak bírták. évek óta kint telel, rengeteg virágot hoz tavasztól őszig. A babérbokor is többméteres, mögötte szintén golgota fut a házfalra
Elég nagy paradoxon, mert anyukám ennek köszönheti, hogy megszületett , Nagyapámat Nagykaposról telepítették ki, abba a faluba ahol nagymamám lakott!DonBis!
Születni tudni kell! ...
Ja, csak hát az a fránya Trianon ne lett volna...
A Cioccolato-ról úgy hallottam, hogy nem bírja nálunk a kertben , mert fagyérzékeny fajta! A különböző fajták fagytűrés is határt szab, na meg a horror áruk!Persze, nem olyan széles skálán mint az alma fajták,de van belőle.
Ha mást nem is veszek számításba csak a családomat, van Tipó, Vaniglia,Rojo brillante,Fujo,Cioccolato.
Kevesen vagyunk még akik termesztik,meg a kertészetekben horror áruk van.
Két végét levágni, hosszában felhasítani, gyümölcshúst kifordítani. Kis citromlé, cukor, felfőzni. A magokat benne hagyod, vagy átpasszírozod? Nem ettem még lekvárt belőle, csak a nyers gyümölcsöt, de biztosan finom lehet.Ha már ilyen szépen össze lettek hozva az egzotikus gyümölcstermő növények, ne feledkezzünk meg a télálló fügekaktuszokról sem .
Természetesen a nagyobb termésű fajokat ajánlom amivel érdemes próbálkozni: Opuntia phaeacantha formák jöhetnek szóba, azok már viszonylag nagy gyümölcsöt hoznak(az általánosan elterjedt Opuntia humifusa-val összehasonlítva).
A legnagyobb terméseket az Opuntia engelmanni formák produkálják(a déli variánsok), az északi forma az szeptember végére érleli a gyümölcseit, mint ahogy a legtöbb phaeacantha forma is!(ezekről később teszek fel fotót)
Az Opuntia flavescens és az Opuntia engelmannii déli variánsai hozzák a legnagyobb és leghúsosabb terméseket a télálló fajok közül, ebbe a kategóriába tartozik még az Opuntia lindheimeri is, a gyümölcs mérete eléri a 7-8 cm-es hosszúságot, és a 4-5 cm-es szélességet is, a gyümölcsük húsa is vastagabb az O. humifusa, és a phaeacantha-nál későbbre is érnek be, idén január 2.-án szüreteltem le, ma lekvárt főzök belőle!
Szüret előtti képek:
A megfagyott gyümölcs kiolvadás utáni romlásától tartva lettek leszüretelve, kőkeményre fagyott állapotban, és a mai nap folyamán lesznek feldolgozva!
Vissza: “Egzotikus gyümölcstermők”
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég