Norbi74 írta:Magvetésből származó arizonica 2012 benManapság szintén magvetésből 2012 állapot manapság
Nagyon szépet nőtt öt év alatt. Nekem is van egy tő, mekkora növekedésre számíthatok egy év alatt?
Norbi74 írta:Magvetésből származó arizonica 2012 benManapság szintén magvetésből 2012 állapot manapság
Csapadéktól függően 1-1,5 méter, viszont kb 5méteres magasságban kezd lassulni.Lajos írta:Norbi74 írta:Magvetésből származó arizonica 2012 benManapság szintén magvetésből 2012 állapot manapság
Nagyon szépet nőtt öt év alatt. Nekem is van egy tő, mekkora növekedésre számíthatok egy év alatt?
Norbi74 írta:Csapadéktól függően 1-1,5 méter, viszont kb 5méteres magasságban kezd lassulni.
unartis írta:Ez az Arizona ciprusom úgy tűnik jól van, mert virágzásra készül, vagy ez szerintetek nem annak a jele?:
Norbi74 írta:unartis írta:Ez az Arizona ciprusom úgy tűnik jól van, mert virágzásra készül, vagy ez szerintetek nem annak a jele?:
Annyira jól van, hogy az eredeti élőhelyéhez képest igazi paradicsom a mi klímánk. A virágzás természetes folyamat annak most van itt az ideje. Kíváncsi vagyok arra, hogy mennyire tudnak spontán kelni a magok. Az én növényeim már bőven termőkorban vannak mindig van rajtuk felhasadt mag, de magoncot még sosem láttam a környezetében. A tuják környezetében szoktak lenni magoncok azokat rendre tovább is nevelem egy későbbi oltáshoz alanynak. Nem mintha ültetni szeretnék még arizoniai ciprusokat de szívesen ajándékoznék. Másnak szoktam sövénynek javasolni főleg ahol van hely.
unartis írta:Ez az Arizona ciprusom úgy tűnik jól van, mert virágzásra készül, vagy ez szerintetek nem annak a jele?:
Norbi74 írta:Kíváncsi vagyok arra, hogy mennyire tudnak spontán kelni a magok. Az én növényeim már bőven termőkorban vannak mindig van rajtuk felhasadt mag, de magoncot még sosem láttam a környezetében. A tuják környezetében szoktak lenni magoncok azokat rendre tovább is nevelem egy későbbi oltáshoz alanynak. Nem mintha ültetni szeretnék még arizoniai ciprusokat de szívesen ajándékoznék. Másnak szoktam sövénynek javasolni főleg ahol van hely.
unartis írta:
Lehet hogy bizonyos kor felett lesznek csíraképesek a magok, vagy a ciprus alatt nincs elég fény hogy csírázzanak. A fáim egy Zalaegerszeg melletti településen élő növénybaráttól(Mediterránum indexes topiktárstól) valók. Ő a magot a pécsi Pintérkertben élt híres Arizona ciprusáról szerdte, tehát a képen látható növény a Pintérkerti példány unokája. Neki egymagában nőtt a Növénye, ön-termékeny lett. a magok nagyon jól keltek.
Boni írta:unartis írta:Ez az Arizona ciprusom úgy tűnik jól van, mert virágzásra készül, vagy ez szerintetek nem annak a jele?:
Igen,ezek a porzók!A termős tobozokat is keresd meg,az is igazán érdekes!
![]()
Boni írta:unartis írta:
Lehet hogy bizonyos kor felett lesznek csíraképesek a magok, vagy a ciprus alatt nincs elég fény hogy csírázzanak. A fáim egy Zalaegerszeg melletti településen élő növénybaráttól(Mediterránum indexes topiktárstól) valók. Ő a magot a pécsi Pintérkertben élt híres Arizona ciprusáról szerdte, tehát a képen látható növény a Pintérkerti példány unokája. Neki egymagában nőtt a Növénye, ön-termékeny lett. a magok nagyon jól keltek.
Idősebb korban( több 10 éves) terem csak csíraképes magot az arizóniai ciprus,főleg akkor,ha magonc.
A dugványok vagy oltványok hozhatnak csíraképes magot korábban is.
Gyanítom ,hogy előfordulhat magában álló ciprusnál önporzás![]()
![]()
,de azért ne becsüljük le a szelet.
Szóval
hiában áll magában az a ciprus,ha a másik utcából vagy pár kilométerről
átfujja a szél a polleneket.
![]()
Tehát, ezért sem biztos,hogy az öntermékenynek hitt ciprus magoncai 100% ban az anyára hajaznak!
unartis írta:Mennyire lesz széles az Arizona ciprus, mert Szentendrén óriási széles példányokat láttam ami, annyira nem tetszett, el is foglalná a kertet rendesen?![]()
Metszeni, gondolom lehet, ha nem kívánt irányba terjedne, mert sövényként is árulják, amúgy gyönyörű ezüstös színe hajaz minden tuját!![]()
Így igaz!amúgy gyönyörű ezüstös színe hajaz minden tuját!![]()
unartis írta:Boni írta:unartis írta:Ez az Arizona ciprusom úgy tűnik jól van, mert virágzásra készül, vagy ez szerintetek nem annak a jele?:
Igen,ezek a porzók!A termős tobozokat is keresd meg,az is igazán érdekes!
![]()
Már tavaly észre vettem ezeket a porzókat, de termős tobozt még nem láttam rajta, esetleg nem vettem észre, elkerülte a figyelmemet., de majd jobban az arizonai ciprus körmére nézek, akarom mondani a levelére nézek,
hátha meglelem!
Boni írta:unartis írta:Mennyire lesz széles az Arizona ciprus, mert Szentendrén óriási széles példányokat láttam ami, annyira nem tetszett, el is foglalná a kertet rendesen?![]()
Metszeni, gondolom lehet, ha nem kívánt irányba terjedne, mert sövényként is árulják, amúgy gyönyörű ezüstös színe hajaz minden tuját!![]()
Sajnos,szélesebb a vártnál,mert a szélessége 2 méter is megvan a metszés ellenére...![]()
Boni írta:unartis írta:Így igaz!amúgy gyönyörű ezüstös színe hajaz minden tuját!![]()
Sőt , a színe mellett, az illata is gyógyír a lelkemre!
![]()
Szárazságtűrése kiválónemúgy,mint a tujának!
A tujavész messzire elkerüli,szóval
jó választás részedről Békés megye vagy csak Csongrád
ellátása!
![]()
![]()
unartis írta:Dugványozni lehet-e mennyire jól ered, gyökeresedik? ...
parga010 írta:Sziasztok! Rég jártam már erre és most látom, hogy elég aktiv a forum.Kérdésem lenne az arizonai ciprussal kapcsolatosan.Görögországban szedett magokról saját nevelésü kis' 1,5m.-es cserepes növényem van.Szeretném kiültetni,de nem szeretném ha brutál nagy lenne. Hogy birja a nyirást, formára nyirást?,Ha esetleg a cserépben hagyom, van e valakinek tapasztalata, ott milyen tempoban nő,hogyan birja a cserepes tartást?
Jelenlévő fórumozók: 2 valamint 0 vendég